Schedule

Thursday, April 17, 2025

6:30 a.m. **Breakfast (provided)**

7:25 a.m. Welcome and Introductions

(5 minutes) Co-Chairmen:

James R. Andrews, MD

7:30 a.m. Shoulder Anatomy Demonstration

(15 minutes) Baylor Blickenstaff, MD

John Weldy, MD

7:45 a.m. Live Examination of Shoulder Injuries

(15 minutes) Steve Jordan, MD

8:00 a.m. Brachial Plexus

(15 minutes) Jonathan Cheng, MD

8:15 a.m. Brachial Plexus PT Talk

(15 minutes) Andrews Teare Ketter

8:30 a.m. Elbow Injuries in Football: In-Season Management

(15 minutes) Karim Meijer, MD

8:45 a.m. In-Season Management of Anterior Shoulder Instability

(15 minutes) Roger Ostrander, MD

9:00 a.m. Rehabilitation Following Shoulder Stabilization Surgery

(15 minutes) Kevin Wilk, DPT

9:15 a.m. Football Injuries of the Hand and Wrist - How to Stay Out of Trouble

(15 minutes) Steve Kronlage, MD

9:30 a.m. Panel Discussion

(15 minutes) James R. Andrews, MD Roger Ostrander MD Karim Meijer MD

Steve Jordan MD Kevin Wilk DPT Jonathan Cheng MD

Steve Kronlage, MD Andrew Tear Ketter DPT ATC

9:45 a.m. **Break**

Hot Topics in Football I

Objective: Recognize key modalities and treatments for various injuries and discuss the trends and future in sports medicine.

10:00 a.m. Introduction of Speakers

(5 minutes) Moderator: Kevin Wilk, DPT

10:05 a.m.

How to Remain Patient Centered in the New Collegiate Football Model (15 minutes)

Kenny Boyd, ATC

10:20 a.m. Return to Play Testing: Traditional and Reactive Neurocognitive Testing in ACL Athletes

(15 minutes) Kenny Boyd, ATC

Pectoralis Major: Sonographic Evaluation and MRI Correlation and Treatment Guidelines 10:35 a.m.

(15 minutes) Robert Pagan Rosado, MD (PCSM)

10:50 a.m. Scapular Rehabilitation Following Injury

(15 minutes) Mike Kordecki

11:05 a.m. Recognition, Treatment, and Prevention Strategies for Exertional Heat Illness

(15 minutes) Scott Anderson, ATC

11:20 a.m. Bracing for Play in Football (15 minutes) Steve Kronlage, MD

11:35 a.m. Orthobiologics for Football (15 minutes) Adam Anz, MD

11:50 a.m. Concussion Talk

(25 minutes) Erin Reynolds, PsyD

Andrew Teare Ketter, PT ATC

12:15 p.m. **Panel Discussion**

(15 minutes) Moderator: Kevin Wilk, DPT Kenny Boyd, ATC. Kevin Wilk, DPT.

> Robert Pagan Rosado, MD Mike Kordecki Scott Anderson, ATC. Andrew Teare Ketter, PT ATC Adam Anz, MD Erin Reynolds, PsyD

12:30 p.m. Lunch Break (lunch provided)

1:25 p.m. James R. Andrews Excellence in Football Award

(10 minutes) James Andrews, MD

1:35 p.m. Breakout Session B - Neurocognitive Rehabiliation Techniques & Testing - Interactive Training

(45 minutes) Objective: Understand and demonstrate current concepts for neurocognitive testing in

regards to return to play.

Neurocognitive Training and Testing Interactive Lab

Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA

Luke Miller DPT, ATC

Lower Extremity/Hip and Core

Objective: Discuss examination, treatment, and rehabilitation for hip and knee injuries in the football player.

2:20 p.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Connor Norman

2:25 p.m. The Role of Recovery Methods in Relation to Soft Tissue Injuries

(15 minutes) Donald Nyguen, ATC

2:40 p.m. Surgical Considerations for the Hip

(15 minutes) Richard Evanson, MD

2:55 p.m. Post–Operative Hip Rehabilitation

(15 minutes) Connor Norman PT, ATC

3:10 p.m. Evaluation and Rehabilitation of the Lower Lumbar Football Spine

(25 minutes) Mike Ryan PT

Mike Kordecki DPT

3:35 p.m. Panel Discussion

(20 minutes) Moderator: Connor Norman PT, ATC Donald Nyguen, ATC. Richard Evanson, MD

Connor Norman PT, ATC Mike Ryan PT Mike Kordecki DPT

4:00 p.m. **Break (refreshments provided)**

4:10 a.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Karim Meijer, MD

4:15 p.m. Live Knee Exam Demonstration

(15 minutes) Steve Jordan, MD & Stephen LePlante, PT

4:30 p.m. Meniscal Injuries and Preservation in Football

(15 minutes) Peter Indelicato, MD

4:45 p.m. Patellar Tendinosis Diagnosis and Management

(15 minutes) James Paci, MD

5:00 p.m. The Dislocated Patella in Football

(15 minutes) Lee Pace, MD

5:15 p.m. Multiligament of the Knee: Surgical Management

(15 minutes) Adam Anz MD

5:30 p.m. Rehabilitation of Multiple Ligament Surgeries

(15 minutes)

5:45 p.m. Panel Discussion

(20 minutes) Moderator: Karim Meijer, MD Steve Jordan, MD Stephen LePlante, PT

James Paci, MD. Lee Pace, MD Peter Indelicato Adam Anz MD

Connor Norman, DPT ATC

6:00 p.m. (20 minutes) Key Note Speaker – Go and No-Go Peter Indelicato, MD

Friday, April 18, 2025

7:00 a.m. **Breakfast provided** 7:55 a.m. Introduction to Speakers (5 minutes) Moderator: James Paci, MD 8:00 a.m. ACL Surgery: Graft selection, LET options & Tibial Slope Decisions (15 minutes) Dustin Loveland, MD 8:15 a.m. ACL Rehabiliation: Immediate to Intermediate Phase (15 minutes) Russ Paine, PT 8:30 a.m. ACL Rehabiliation; Advanced Phase to On the Field (15 minutes) Kevin Wilk, DPT, ATC 8:45 a.m. Field Management of the Dislocated Knee (15 minutes) Adam Anz, MD 9:00 a.m. Core Muscle Injuries: Diagnosis and Treatment (15 minutes) Benton Emblom, MD 9:15 a.m. Dueling Discussion: Return to Play in Football After ACL Surgery: Patellar Tendon vs (20 minutes) **Quad Tendon** Lee Pace, MD James Paci, MD Stephen LaPlante, PT 9:35 a.m. **Panel Discussion** (15 minutes) Moderator: James Paci, MD Dustin Loveland, MD Russ Paine, PT Kevin Wilk, DPT Adam Anz, MD 9:50 a.m. Break (coffee and cookies provided) 10:05 a.m. Introduction to Speakers (5 minutes) Moderator: Ron Courson ATC 10:10 a.m. **Emergency Preparedness in Football** (15 minutes) Jim Kyle, MD 10:25 a.m. Emergency Evaluation: The Downed Athlete - On the Field Decisions (15 minutes) Glenn Henry 10:40 a.m. Management of Life - Threatening Athletic Emergencies (15 minutes) Mike Goodlett, MD

10:55 a.m. Cervical Spine Injuries in Football: Challenges in Diagnosis and Management

(15 minutes) Ron Courson ATC

11:10 p.m. Panel Discussion

(15 minutes) Moderator: Ron Courson ATC Mark Gamber, EMD

Glenn Henry Mike Goodlett, MD.

11:25 a.m. Concurrent Breakout Session A - Emergency Situations - Interactive Training

(60 minutes) Objective: Demonstrate and apply current concepts for taking care of the spine

injured player and other emergency situations.

Catastrophic Interactive Lab
Ron Courson, ATC, PT, NRAEMT, CSCS

Concurrent Breakout Session B - Blood Flow Restriction - Interactive Training

Objective: Demonstrate and apply current concepts for utilizing Blood Flow Restriction for return to play and treatment.

Blood Flow Restriction Demonstration and Training Stephen LaPlante, PT, ATC Benjamin Gloff

12:25 p.m. **Lunch**

Foot and Ankle

Objective: Discuss the anatomy, treatment, and rehabilitation for ankle and foot injuries in football players.

1:25 p.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Norm Waldrop

1:30 p.m. Live Ankle Exam

(15 minutes) (2 AI Fellows)

1:45 p.m. Surgical Management of Achillies Tendon Rupture

(15 minutes) Norm Waldrop

2:00 p.m. Achilles Tendon Rupture Rehabilitation and Management

(15 minutes) Mike Ryan

2:15 a.m. Cervical Spine Injuries in Football: Initial Diagnosis and Management

(20 minutes) David Leslie, D.O., CAQSM

2:35 a.m. Treatment and Surgery of the Foot and Ankle in Football

(15 minutes) Jeff Allen & Norm Waldrop

2:50 p.m. Treatment and Management of Lis Franc

(15 minutes) Keith Heier, MD

3:05 p.m. Panel Discussion

(15 minutes) Moderator: Norm Waldrop Sonya Ahmed Jeff Allen

Kieth Heier Mike Ryan

3:20 p.m. **Break (refreshments provided)**

Hot Topics in Football II

Objective: Recognize key modalities and treatments for various injuries and discuss the trends and future in sports

medicine.

3:35 p.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Katie O'Neil, MD

3:40 p.m. The Effects of Cannabis on Performance

(15 minutes) Jeff Konin PhD ATC PT

3:55 p.m. Infectious Disease

(15 minutes) Katie O'Neil, MD

4:10 p.m. Introduction of Return to Sport Testing

(20 minutes) Lucy Phan

4:30 p.m. Return to Play Testing Data and What to Do with It

(20 minutes) Russ Paine, PT

4:50 p.m. Sickle Cell Trait in Athletes (20 minutes) Mike Goodlett, MD

5:10 p.m. Medical Time Out (15 minutes) Jim Kyle MD

5:25 p.m. Mental Health First Aid

(20 minutes) Kimberly Williams, Certified

5:45 p.m. Panel Discussion

(20 minutes) Moderator: Katie O'Neil Jeff Konin Lucy Phan Russ Paine

Mike Goodlett, MD. Jim Kyle Kimberly Williams

6:05 p.m. Closing Remarks

(5 minutes) Co-Chairmen: James R. Andrews, M.D.

Ron Courson, ATC, PT, NRAEMT, CSCS

Chad Gililand, ATC, MSM Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA

We regret the omission of any information submitted after the print deadline.

American with Disabilities Act: Andrews Research & Education Foundation wishes to take the steps necessary to ensure that no individual with a disability is excluded, denied services, segregated, or otherwise treated differently than other individuals because of the absence of auxiliary aids and services. If you require any of the auxiliary aids or services identified in the Americans with Disabilities Act to attend this program, please contact AREF prior to arrival at info@andrewsref.org or let the registration desk know during the conference.